Όταν δεν υπάρχουν σε κάποιον ή και στους δυο τα συναισθήματα εκείνα που κάποτε τους ένωσαν, αυτό είναι κάτι που αλλάζει τη δυναμική στη σχέση.
Πριν δοθεί τέλος στην σχέση τότε αναζητούνται δεκανίκια, όπως ένα τρίτο πρόσωπο και έτσι η εμπιστοσύνη μεταξύ του ζευγαριού κλονίζεται ανεπανόρθωτα.
Επίσης, η κατάχρηση ψυχοτρόπων ουσιών όπως αλκοόλ, καθώς και ο υπερβολικός τζόγος μπορούν να προκαλέσουν ένα διαζύγιο.
Εξίσου σημαντική αιτία για ένα χωρισμό είναι η περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας. Υπάρχουν πολλές μορφές κακοποίησης, όλες εκ των οποίων μπορεί να είναι πιθανές αιτίες του διαζυγίου.
Εκτός της σεξουαλικής κακοποίησης μέσα στο γάμο, υπάρχει και η συναισθηματική και οικονομική κακοποίηση.
Τελικά, ο συναισθηματικά παραμελημένος, ο/η απατημένος/η σύντροφος θα θέλει να δώσει ένα τέλος στον γάμο. Έτσι λοιπόν το ζευγάρι καταλήγει στα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Το ζευγάρι δεν έχει κοινές πεποιθήσεις σε σοβαρά θέματα της κοινής ζωής τους…
Όπως οι αρχές και τα κοινωνικά προθέματα και οι καταβολές του καθενός, η διαχείριση οικονομικών, διαπαιδαγώγηση παιδιών, νοικοκοιριού, αξιοποίησης χρόνου, ερωτική ζωή.
Το ζευγάρι στηρίζεται μόνο στο σεξ.
Το υγιές και καλό σεξ είναι απαραίτητο για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά το σεξ δεν μπορεί να είναι το μόνο κοινό που έχετε με την αδελφή ψυχή σας, Χρειάζεται κάτι παραπάνω από πάθος για να κρατήσει μία σχέση.
Η ξαφνική αλλαγή των δεδομένων
Οικονομικών, συναισθηματικών, υγείας, αλλαγή της δομής της οικογένειας (παιδιά, υποχρεωτική φιλοξενία τρίτων).
Το ζευγάρι αυτο-σαμποτάρεται
Σε μία σχέση το να λειτουργείς εκδικητικά είναι η απόλυτη πράξη σαμποταρίσματος. Μου έκανες αυτό εγώ θα σου κάνω το άλλο…
Η γενικότερη ρουτίνα που κανείς δεν κάνει καμιά προσπάθεια ή δεν έχουν θέληση να την αλλάξουν
Πολλοί σύζυγοι, καταφεύγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσουν μια «φανταστική» ζωή που θα τους βγάλει από την ρουτίνα και η διάσταση τότε είναι σχεδόν δεδομένη με πάρα πολλά επακόλουθα όπως εθισμός και απιστία…
Μια θετική κίνηση του ζευγαριού θα ήταν, να επισκεφθεί έναν οικογενειακό συστημικό ψυχοθεραπευτή – σύμβουλο ζεύγους, όπου εκεί θα συζητήσουν ανοιχτά και βαθιά για την σχέση τους. Θα δώσουν νόημα και κοινή αποδοχή στις αποφάσεις τους, πράγμα που θα τους βοηθήσει ουσιαστικά στην μετέπειτα διαμόρφωση της σχέσης τους, δηλαδή είτε μαζί ή και χωριστά.
Επιμέλεια άρθου: Κωτούλας Αθανάσιος